Tires

Tires

Pomladi letošnjega leta sem pričel delati z Viljemom Straškom v enem od slovenskih podjetij. Na uvodnem predavanju o obvladovanju okolja je omenil podjetje Sava Tires d.o.o. (Goodyear), ki si je zastavilo drzen cilj: NIČ ODPADKOV. Po tem dogodku sem med vožnjo domov razmišljal. Kakšne pa so moje aktivnosti v zvezi z odpadki? Kakšne cilje si lahko postavim? Pri sebi sem se odločil, da pričnem z eksperimentom in s ciljem, da doma sproti ločujemo vso plastiko, papir, pločevinke in steklo. Za te potrebe sem kupil plastična stojala in vreče, ki sem jih postavil v kuhinji. Izgledalo je zelo čudno. Moja žena Mateja ni bila navdušena nad mojim estetsko spornim početjem v kuhinji. Vsebinsko pa se je takoj pridružila mojemu dejanju. Kot profesorica je pri svojih dijakih opazila, da vedo prav vse o podnebnih spremembah, pa o onesnaževanju. Ko pa jih vpraša, kaj doma naredijo, da bi se vplivi na okolje zmanjšali, pa ponavadi ni odgovora.

Bližamo se koncu leta in volumen smeti smo štiri članska družina zmanjšali iz 80 litrov (20 kg) na teden na pičlih 20 litrov (5 kg) predvsem bioloških odpadkov, ki jih nimamo kam odladati. V slabem letu dni je šlo na recikliranje 2640 litrov (660 kg) naših odpadkov, ki smo jih v preteklosti vrgli med ostale smeti. V poročilu SURS je navedeno, da se v Sloveniji ustvari 1,2 kg odpadkov na dan. Naša družina družina ustvari 0,17 kg odpadkov na dan.

Za prihajajoče leto 2009 si bomo prizadevali k cilju, da poskusimo 20 litrov (5 kg) odpadkov na teden zmanjšati na polovico (2,5 kg). Če pritegnemu še sorodnike in prijatelje bo zmanjšanje 10 krat tolikšno.

Ste se vprašali kaj storite vi?

Advertisements
Komentarji
  1. Danilo pravi:

    Hvalevredno početje! Kaj to konkretno pomeni, da ste zmanjšali volumen odpadkov: da ste zmanjšali volumen tistih odpakov, ki jih vržete v črno kanto za smeti in jo smetarji spraznijo ali da se je celotna količna odpadkov zmanjšala. Kaj pa potem naredite s tistimi ločenimi odpadki?

  2. Dani pravi:

    Ločene odpadke odložimo v kontejnerje za papir, plastiko, pločevinke in steklo. V reciklažo bi dali vse, a to ne storimo, ker pa so npr. pomarančni olupki (bananini olupki…) verjetno preparirani z kemikalijami in zato niso primerni za kompostiranje.

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s