Pretekli teden pa sem se srečal s sporočilom na Twitterju, za katerim je stal video zapis o predavanju Mateja Kovačiča (FDV) in Gorazda Božiča(SI-CERT) na temo sprememb Zakona o igrah na srečo (ZIS-C), ki uvaja blokiranje dostopa do spletnih mest v tujini in za prekršek označi že omogočanje dostopa do nekaterih spletnih mest. Sam se skoraj nikoli nisem udeleževal iger na srečo. Pred mnogimi leti sem nekoč obiskal South Tahoe City (CA)/Stateline (Nevada) in tam spoznal igre na srečo. Moj obisk v igralnicah je bil pogojen z brezplačno pijačo in neomejenim jedenje za 5 $. Po tistem sem v Sloveniji enkrat igral loto. Ob tej priložnosti sem spoznal, da je možnost zadeti tako majhna, da je boljše, če počnem kaj drugega, kar boljše obvladam.
Sem se pa zamislil nad lahkotnostjo omejevanja ob gledanju izvrstnega predavanja prej omenjenih avtorjev. Pri nas se pogosto poseže z ukrepi omejevanja na področjih, kjer bi se bilo potrebno prilagoditi na globalne spremembe s spremembo poslovnih modelov podjetij ali z uvajanjem novih inovativnih poslovnih modelov. Zelo zanimiv primer neprilagodljivosti globalnim tokovom v glasbi je zaračunavanje s strani SAZAS. Medtem, ko se na globalnem nivoju uveljavljajo Freemium (Nine Inch Nail) in Long Tail poslovni modeli v glasbeni industriji, je lahko cenzuriranje iger na srečo začetek cenzuriranja: dostopov do glasbenih vsebin, video vsebin ip .
Namesto, da se poskuša s cenzuro interneta omejiti poslovne modele, naj institucije raje podprejo procese inoviranja poslovnih modelov, ki bodo ustvarili novo vrednost. Menim, da se mora koncept omejevanja umakniti koncetu ustvarjanja.

Vodpod videos no longer available.

Advertisements

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s