Banke kombinirajo svoj poslovni model s poslovnimi modeli podjetij tako, da jim zagotavljajo  finančne vire in druge bančne storitve, kot je plačilni promet, factoring, garancije itd.  V poslovnih modelih podjetij so banke mnogokrat ključni partnerji , ki zagotavljajo dolžniške vire financiranja.

Z analizo poslovnih modelov podjetij, ki temelji na metodi platen Alexandra Osterwalderja, lahko banke preprosto diagnosticirajo stanje partnerjev, ki jih imajo v svojem portfelju naložb ali novih strank, ki bi želele postati  novi komitenti.

Danes banke ocenjuje predvsem finančne podatke, ki so vezani na preteklost in poslovne načrte, ki so projekcija v prihodnost. Na osnovi tega se odločajo o zagotavljanju finančnih virov svojim komitentom (podjetjem). Na osnovi javno objavljenih dokumentov Istrabenz d.d.  sem  napravil  preprosto analizo poslovnega modela in ugotovil, da ta posloven model ni bil popoln, ker ni vseboval vseh potrebnih elementov za uravnoteženo delovanje. Zato je bila družba zelo ranljiva. Omenjena družba je v preteklosti  poslovala solidno in je bankam redno poročala. Ker so številne banke zasledovale predvsem kratkoročne cilje ustvarjanja čim večjega  dobička, niso opazile nevarnosti. Na koncu so preprosto mislili: »Saj bodo zvozili ovinek.« Pa ga niso.

Platno poslovnega modela je enostavno in zelo učinkoviti orodje za analiziranje poslovnih modelov obstoječih podjetij ali startupov.  Na preprost način lahko dobimo odgovor ali se neko podjetje  uravnoteženo giblje skozi turbulentno  poslovno okolje.  Pri ocenjevanju bonitete podjetja je tudi zelo pomembno s katerimi poslovnimi modeli partnerjev je kombiniran poslovni model podjetja.  Kot primer bi navedel vpliv poslovnih modelov gradbenih podjetij na poslovne modele trgovcev, ki jim dobavljajo materiale. Pomembno pa je tudi  ali ima podjetje scenarije razvoja in prototipe svojega poslovnega modela.

Banke si lahko izdatno pomagajo pri  ugotavljanju bonitet podjetij s proučevanjem poslovnih modelov. Dobljeni podatki jim bodo kvalitetna osnova za odločitve o tem, kdaj svoj poslovni model kombinirat s poslovnim modelom podjetja. Na tak način si lahko izboljšajo portfelj komitentov (podjetij) in ob enem pomagajo komitentom (podjetjem), da boljše poslujejo.

Business Model Canvas, Osterwalder, Pigneur & al. 2010, CC BY-SA 3.0.

OPM

Advertisements
Komentarji
  1. […] This post was mentioned on Twitter by Danilo Tic, Danilo Tic. Danilo Tic said: Poslovni modeli in bonitete: http://wp.me/p9mJI-6L […]

  2. […] niso opazile nevarnosti. Na koncu so preprosto mislili: »Saj bodo zvozili ovinek.« Pa ga niso. Do konca pa preberite na njegovem blogu. This entry was posted in Blog prispevek and tagged banke, Danilo Tič, Poslovni modeli, Svetovni […]

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s